Oficiul Român pentru Imigrări(ORI) a anunțat, astăzi, închiderea programelor europene începute în 2009, prin care străinii au beneficiat de ajutor pentru a învăța limba română, pentru chrie dar și în alte scopuri.
Prin Fondul European pentru Refugiaţi, 750 de solicitanţi de azi au primit consiliere şi asistenţă legală pe parcursul procedurii de determinare a unei forme de protecţie. Alți 568 de solicitanţi de azil au primit consiliere social. De asemenea, au fost organizate 1329 de sesiuni de orientare culturală, educaţională, activităţi recreative. În plus, 40 de refugiaţi au beneficiat de cursuri de limba română, 56 de persoane au fost sprijinite financiar în vederea acoperirii parţial a cheltuielilor de închiriere a unei locuinţe dar s-a și creat un portal cu informații privind.
Prin Fondul European de Integrare au fost înfiinţate 15 centre de informare şi consiliere în Bucureşti, Bacău, Braşov, Buzău, Cluj, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Tg Mureş, Timişoara. 544 străini au beneficiat de cursuri de limba română şi orientare cultural și 200 de străini au fost asistaţi în vederea accesării serviciilor medicale. A fost elaborat un studiu la nivelul populaţiei generale privind percepţiile, stereotipurile şi reprezentările despre străinii din România dar și unele materiale informative pentru străini.
Cu ajutorul Fondului European de Returnare, 255 de cetăţeni străini au fost consiliaţi în privinţa opţiunilor de repatriere voluntară umanitară asistată; 72 de străini au fost returnaţi efectiv în ţara de origine; consolidarea relaţiilor bilaterale prin organizarea de întâlniri cu reprezentanţi diplomati din nouă state terţe acreditate în România; 300 de străini cu şedere ilegală în România au fost returnaţi forţat în ţările de origine, aferente.
În anul 2010 au fost implementate programe în valoare de aproximativ 3.100.000