Fondul Proprietatea nu putea să îşi atingă scopul pentru care a fost creat - despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi abuziv de regimul comunist, sunt de părere analiştii economici.
Ionel Blănculescu consideră Fondul Proprietatea (FP) un "mutant financiar", "o creaţie macabră" care nu are cum să îşi atingă scopul pentru care a fost constituit.
"Fondul s-a dovedit ineficient atât pentru acţionarii care nu au mai avut răbdare şi au preferat să îşi vândă participaţiile, cât şi pentru cei care deţin în continuare acţiuni", ne-a declarat domnia sa.
Ionel Blănculescu este de părere că FP ar trebui să se preocupe de sporirea eficienţei modului în care sunt administrate companiile la care este acţionar, nu de vânzarea de participaţii la aceste companii. Fondul nu creează valoare adăugată nici pentru întreprinderile din portofoliul său, nici pentru statul român, nici pentru contribuabili, ci doar pentru conducerea sa şi pentru propriii acţionari, în opinia domniei sale. Analistul economic ne-a declarat: "În loc ca statul să păstreze 49% din acţiunile < OMV Petrom >, a căror valoare creşte, ca urmare a prospectărilor pe care le realizează împreună cu < Exxon Mobil >, a preferat să transfere 20% (n.r. din totalul acţiunilor) către FP. În cazul în care FP începe să vândă din aceste acţiuni, valoarea lor va rămâne scăzută, în ciuda rezultatelor pozitive ale companiei, iar acest lucru ar dezavantaja statul".
Ionel Blănculescu atrage atenţia asupra faptului că investitori interesaţi de companii energetice din ţara noastră, pot alege să cumpere participaţii la acestea atât de la FP, cât şi de la statul român, care s-a înţeles cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) să vândă astfel de pachete de acţiuni. "Următorul pas constă într-o majorare de capital, în urma căreia statul ar pierde controlul la companii din sectoare strategice", a completat domnia sa.