Vreti sa vedem un exemplu de intrare prin alunecare la democratie? Opozitia a contestat la Curtea Constitutionala trecerea prin Parlament a Guvernului Ungureanu. Mai precis, faptul ca unii dintre ministri au trecut de audierile din comisii fara avize. E adevarat, din cauza faptului ca Opozitia a refuzat sa participe si sa asigure cvorumul.
Ce ar insemna daca CCR ar fi de acord cu solicitarea Opozitiei? Nu doar ca Guvernul Ungureanu ar fi ilegitim, asta e partea cea mai putin importanta. Nu. Ar insemna ca insasi logica democratiei ar fi distrusa. Ar insemna ca orice minoritate poate sa blocheze orice majoritate. Ca niciun Guvern nu mai poate trece de Parlament daca nu vrea Opozitia. Ca orice Opozitie poate impune orice conditie. La urma urmei, cu un santaj de genul asta, orice Opozitie, prin absurd, ar putea sa ameninte ca nu va trece niciun Guvern daca nu are premierul si ministrii pe care ii doreste.
Care mai e puterea plenului Parlamentului si care mai e puterea democratiei, a faptului ca majoritatea decide si ca, daca ai majoritate, ai Guvern? Daca prin simpla absenta din Parlament Opozitia ar impiedica un guvern sustinut de majoritate sa fie investit, inseamna ca am putea avea blocaje nesfarsite in Parlament. Si, implicit, blocaje ale tuturor institutiilor. De unde pana unde ar putea avea Opozitia puterea absoluta?
Sigur, problema e ca si in Constitutie lucrurile sunt neclare. Daca mai era nevoie, avem inca o dovada a faptului ca Legea fundamentala ar trebui schimbata.
Ce stie si ce vrea Opozitia?
Oare stie Opozitia ce ar insemna sa castige solicitarea asta la Curtea Constitutionala? Foarte posibil. Nici macar ei nu sunt foarte vehementi in chestiunea asta. Poate se gandesc la faptul ca, daca vor castiga alegerile din 2012, actuala Putere le-ar putea face acelasi lucru.
Ce i-ar impiedica atunc