Polonia a ajuns să aibă cea mai mare bursă din Europa Centrală şi de Est şi să fie singurul stat din regiune care a evitat recesiunea economică în 2009 aducând companiile de stat pe Bursă fără însă ca activele strategice din energie şi sectorul financiar să ajungă integral pe mâinile investitorilor străini, model ce poate fi copiat şi de România, spune Pawel Tamborski, subsecretar de stat la ministerul polonez al trezoreriei.
Polonia a atras atenţia şi admiraţia întregii Europe prin privatizările derulate în ultimele două decenii, impunându-se drept un model de succes în rândul statelor foste comuniste prin eficienţa şi transparenţa cu care a vândut activele de stat, dar şi sumele ridicate atrase de la investitorii privaţi, de circa 30 mld. euro, care au ţinut-o departe de recesiune în plină criză financiară.
Însă aceste privatizări au fost în majoritatea cazurilor doar cedări ale unor pachete minoritare şi nu a pachetului majoritar de acţiuni. România nu a fost dată niciodată drept exemplu de succes deşi a privatizat mai mult decât Polonia, având în vedere că cele mai importante sectoare din economie sunt în prezent dominant private după ce statul a cedat controlul.
În România, odată contractul de vânzare încheiat, statul român şi-a luat "la revedere" de la respectivele companii (precum BCR, Petrom) chiar dacă acestea sunt strategice pentru economie.
"Prin privatizarea pe bursă a companiei, statul se asigură că deciziile se iau local şi nu la Oslo sau la Viena, cum ar fi cazul unei privatizări prin vânzarea companiei către un investitor strategic. Şi în Polonia există aceleaşi discuţii cu privire la controlul pe care statul trebuie să îl aibă asupra companiilor strategice. Statul polonez şi-a păstrat controlul la companiile considerate strategice prin două modalităţi: fie participaţia la respectiva companie nu scade niciodat