Să fii șofer nu este cea mai facilă meserie din lume și nici una lipsită de riscuri. Cu atât mai mult cu cât drumul este unul dificil de parcurs, cu obstacole la orice pas. Pentru câțiva bărbați din Pakistan, șofatul pe un astfel de drum este un mod de a-și câștiga existența.
Jurnaliștii de la Al Jazeera au realizat un reportaj despre viața unor pakistanezi care câștigă o pâine, undeva la granița cu Afganistan, parcurgând un drum supranumit sugestiv "Drumul Iadului".
Este vorba despre Trecatoarea Lowari, care începe din orașul pakistanez Dir și se întinde pe o distanță de 240 de kilometri prin micile așezări tribale de la granița cu Afganistan.
"Drumul Iadului", așa cum este numit de localnici, este singurul drum care poate fi folosit pentru aprovizionarea satelor din Valea Chitral, din nord-vestul Pakistanului. Este un drum unde cea mai mică greșeală poate fi fatală.
Cei 20.000 de oameni din Dir trăiesc de pe urma parcurgerii acestui drum, încărcand și descărcând camioane pline cu produse, în fiecare zi. Toți participă la această activitate, așa cum pot, atât cât pot.
Din filmul de mai jos aflăm cum trăiește un afacerist local, pe nume Kamara, care deține două camioane și are în subordine câțiva angajați.
De la el aflăm că un șofer este plătit cu 60$ pe lună, ceea ce în Pakistan, reprezintă salariul mediu. Insă, pentru că există foarte puțini oameni care accepta aceste sarcini periculoase, Kamara oferă un bonus de 90$ pentru fiecare drum efectuat într-o zi - oferta care nu poate fi refuzată de cei doi șoferi.
Drumul Iadului se întinde prin munți, sute de kilometri, în locuri care te lasă fără răsuflare, descurajând chiar și pe cei mai experimentați șoferi,
Află mai multe despre acești oameni, eroi ai familiilor lor, care sunt dispuși să își dea viața pentru câțiva bănuți, din