In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 905/20.12.2011 s-a publicat Legea nr. 292/2011 a asistentei sociale ("Legea nr. 292/2011").
Legaturile cu alte acte normative ale Legii nr. 292/2011 sunt urmatoarele:
Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor de somaj si stimularea ocuparii fortei de munca;Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 124/2011 pentru modificarea si completarea unor acte normative care reglementeaza acordarea de beneficii de asistenta sociala.
Din momentul intrarii in vigoare, Legea nr. 292/2011 constituie reglementarea-cadru in domeniul asistentei sociale. Noua reglementare este rezultatul intentiei legiuitorului de a reforma si moderniza sistemul national de asistenta sociala ("SNAS") care, potrivit legii de reformare, este constituit din doua mari componente: (i) sistemul de beneficii de asistenta sociala si (ii) sistemul de servicii sociale.
Sistemul de beneficii de asistenta sociala:
Legea nr. 292/2011 defineste in primul rand beneficiile de asistenta sociala dupa care le clasifica in functie de urmatoarele criterii:conditii de eligibilitate: (i) beneficii de asistenta sociala selective, (ii) beneficii de asistenta sociala universale, si (iii) beneficii de asistenta sociala categoriale;scop: (i) beneficii de asistenta sociala pentru prevenirea si combaterea saraciei si a riscului de excluziune sociala (e.g. ajutoare sociale sustinute din bugetul de stat, acordate focalizat, pentru categoriile de populatie aflate in risc de saracie; ajutoare de urgenta sustinute din bugetul de stat si/sau din bugetele locale, acordate pentru situatii datorate calamitatilor naturale, incendiilor etc.), (ii) beneficii de asistenta sociala pentru sustinerea copilului si familiei (e.g. alocatii pentru copii, indemnizatii pentru cresterea copiilor), (iii) beneficii de asistenta sociala pentru sprijinirea persoanelor c