Pojarul a făcut ravagii în multe ţări din UE. Spania se confruntă cu epidemie de legioneloză, iar gripa ia avânt de la frig. Sursa: SHUTTERSTOCK
Boli infecţioase, precum rujeola, gripa şi, mai nou, legioneloza, pun stăpânire pe Europa. Anul trecut, pe continent şi, mai ales în România, s-a înregistrat cea mai mare epidemie de pojar din ultimii ani şi se aşteaptă o continuare.
1. Rujeolă. Anul trecut, au fost semnalate peste 30.000 de cazuri, de cinci ori mai multe decât în 2006-2009. Opt bolnavi au murit şi 27 au suferit complicaţii (encefalită). Cinci ţări au raportat focare: Franţa, Italia, Spania, Germania şi România.
Cea mai mare epidemie s-a înregistrat în ţara noastră, unde numărul cazurilor a crescut, în 2011, de 20 de ori faţă de anul precedent (193-2010, peste 4.000-2011), iar Spania a raportat 2.000 de cazuri.
Epidemiologii se aşteaptă ca numărul să crească şi anul acesta, cu un vârf în mai.
"Vaccinul se administrează între 12 şi 15 luni, prima doză, şi a doua doză, la vârstă şcolară. An de an, rămân copii nevaccinaţi, incomplet vaccinaţi sau la care vaccinul nu a fost eficient. Această cohortă se acumulează, astfel că, o dată la 5-6 ani, apar epidemii", explică conf. dr. Alexandru Rafila, şeful Catedrei de Microbiologie din cadrul UMF "Carol Davila" Bucureşti.
Pericolul provenit de la aerul condiţionat
2. Legioneloză. O epidemie de legioneloză a izbucnit în Spania, la începutul anului, la un hotel. Au fost confirmate 18 cazuri- 15 turişti, din care trei au murit. În probele de apă prelevate a fost confirmată prezenţa bacteriei, iar hotelul a fost închis. Boala pe care o provoacă este o infecţie respiratorie severă, care poate fi fatală vârstnicilor.
"Aerul condiţionat favorizează înmulţirea Legionellei, care se răspândeşte prin aerosoli în cameră şi ajunge în plămâni.