Intervenţiile cu laser pentru corectarea vederii te pot scăpa de ochelari, dar numai anumiţi doritori sunt eligibili. Dacă ai diabet sau artrită nu poţi beneficia de operaţiile de reducere a dioptriilor, atrag atenţia specialiştii.
Pentru a reda vederea persoanelor cu vicii de refracţie, adică în caz de miopie sau de hipermetropie, alternativa la ochelari sunt intervenţiile cu laser excimer. În cadrul unei astfel de intervenţii, laserul „modelează" corneea (membrana anterioară transparentă a ochiului), pentru a-i reface curburile necesare unei vederi normale.
„Chirurgia corneană refractivă cu laserul excimer este cea mai frecventă procedură laser. Acest tip de laser corectează defectele de dioptrii şi pot beneficia de el persoanele cu miopie (dificultăţi de vedere la distanţă), hipermetropie (dificultăţi de vedere la apropiere) sau cu astigmatism (imagini deformate şi dificultate de focalizare). Tehnicile laser sunt variate (cele mai folosite sunt keratectomia fotorefractivă - PRK şi LASIK - laser in situ keratomileusis)", explică medicul specialist oftalmolog Adina Grigorescu de la clinica Endocenter din Capitală.
Citeşte şi:
Protecţia solară este necesară iarna pe pârtie
Îţi simţi ochii uscaţi? Află ce e de făcut!
Pot apărea complicaţii grave
Corneea este o membrană transparentă care funcţionează ca o primă lentilă a ochiului şi, deci, influenţează într-o mare măsură modul în care percepem mediul înconjurător. În cazul unor persoane însă, corneea poate fi prea subţire, nepermiţând realizarea intervenţiei cu laser pentru corectarea vederii. De asemenea, dacă viciul de refracţie este prea mare, cu peste şapte dioptrii, pot apărea complicaţii. „De exemplu, dacă se foloseşte tratamentul cu laser excimer la o persoană cu dioptriile foarte mari sau cu o grosime prea mică a corneei, pot apărea complicaţii care duc, în t