Christian Wulff, preşedintele Germaniei, implicat într-o serie de scandaluri în care este bănuit că ar fi fost favorizat, şi-a prezentat vineri demisia. În plină criză euro şi cu un an înaintea unor alegeri delicate, plecarea preşedintelui se transformă într-o lovitură grea pentru Angela Merkel. Cancelarul german sprijinise personal candidatura lui Wulff acum doi ani de zile.
Vasile Damian:
Angela Merkel a fost printre primele personalităţi politice care a intervenit pentru a regreta demisia lui Christian Wulff. Cancelara a prmis de îndată că va cere partidului ei conservator să ia legătura cu mişcările de opoziţie pentru a-i găsi un succesor consensual lui Wulff. Printre cei citaţi de presă figurează Joachim Gauck, militantul drepturilor iomului din fosta RDG, care se prezentase deja în faţa lui Wulff în 2010. Miniştrii Apărării şi ai Finanţelor, Thoms de Maizière, respectiv Wolfgang Schäuble, sunt şi ei daţi drept posibili pretendenţi.
Christian Wulf este al doilea preşedinte german care demisionează în ultimii doi ani - precedentul a fost Horst Köhler. În aceste condiţii, alegerile politice făcute de cancelara Germaniei riscă să fie luate în derâdere de tabăra adversă, dar şi de opinia publică. Chiar dacă gestionarea crizei euro a fost apreciată de conaţionalii ei, demisia lui Wulff nu va rămâne fără consecinţe asupra reputaţiei doamnei Merkel, avertizează politologii citaţi de agenţiile de presă.
Un prim impact al acestei demisii a fost anularea in extremis a vizitei pe care cancelarul o prevuzăse la Roma pentru a evoca cu Mario Monti tocmai situaţia din zona euro. Obligată să iasă la rampă ca să evoce demisia preşedintelui pe care cu greu l-a impus acum doi ani, nu sunt neapărat referinţele cele mai bune, mai ales în an preelectoral.
Coaliţia conservator-creştină condusă de Angela Merkel a pierdut deja în anul care a trecut o