China va depăşi în acest an India, devenind cel mai mare cumpărător de aur din lume, mânată atât de dorinţa de a-şi plasa banii în investiţii sigure, cât şi din cererea tot mai mare de bijuterii, potrivit estimărilor Consiliului Mondial al Aurului.
Potrivit acestui organism, 770 de tone de aur au fost cumpărate de chinezi anul trecut, cu 20% mai mult decât în 2010. China i-a urmat Indiei, care a cumpărat anul trecut 933 de tone de aur, scrie The Telegraph.
Creşterea veniturilor chinezilor înseamnă că au şi o capacitate mai mare de a cumpăra bijuterii, iar oamenii apelează la metalul preţios ca o investiţie, având în vedere că sectorul imobiliar începe să aibă probleme.
La nivelul întregii lumi cererea de aur în anul care s-a încheiat a fost de 4.067 tone, în valoare estimată la 205,5 miliarde de dolari, fiind pentru prima dată când se trece de limita de 200 de miliarde de dolari.
Creşterea ar proveni datorită cererii investitorilor care s-a mărit cu 5% faţă de anul precedent. Germania şi Elveţia au fost principalii factori de creştere a cererii de aur din Europa, după ce turbulenţele din zona euro au făcut ca oamenii să privească metalul preţios drept o investiţie.
Băncile centrale au rămas cumpărători neţi de aur. Achiziţiile lor au crescut de la 77 de tone în 2010 la 440 de tone, reflectând necesitatea de proteja bogăţia naţională.
În ceea ce priveşte importanţa culturală a aurului, India, urmată de China au rămas epicentrele lumii pentru metalul galben, împreună ajungând să însumeze 55% din piaţa de bijuterii de aur la nivel global, anul trecut.
Marcus Grubb, un director general de la Consiliul Mondial de Aur, a declarat: "Ceea ce putem vedea din aceste cifre este că în 2011 au existat doi factori principali care conduc la aceste rezultate: creşterea din Asia şi optimismul, pe de o parte,