La Islamabad se încheie vineri o reuniune la vârf pe tema luptei antiteroriste, la care participă, pe lângă preşedintele pakistanez, omologii săi din Iran şi Afganistan. Este pentru a treia oară că aceştia se întâlnesc, în contextul în care se deteriorează simţitor relaţiile dintre Pakistan şi marele său aliat, Statele Unite.
Este interesant de constatat că trei ţări, care au fost deseori arătate cu degetul pentru sprijinul acordat terorismului şi pentru exportul de terorism încearcă acum să coopereze pentru prezervarea păcii şi a securităţii în regiune.
Preşedintele Iranian, Mahmud Ahmadinejad, cel afgan, Hamid Karzai şi cel pakistanez, Asif Ali Zardari, ar fi urmat să ţină vineri dimineaţă o conferinţă de presă pe teme de cooperare economică şi comercială, dar mai ales de "luptă împotriva terorismului" şi de pacificare a Afganistanului. Deviza lor pare să fie una comună: la probleme regionale,solutii regionale. Ceea ce implică sugestia că toate trupele străine ar trebui să plece cât mai repede din zonă.
Nimic nu este simplu însă în această regiune a lumii, unde persistă mari adversităţi, cum ar fi cea dintre Pakistan şi India. Pakistanul consideră că întregul Afganistan este zona sa naturală de influenţă şi nu vede cu ochi buni apropierea dintre Kabul şi Delhi.
Pe de altă parte, atât regimul de la Kabul, cât şi cel de la Islamabad urmăresc cu atenţie iniţiativa americană de lansare a unor negocieri cu talibanii. Cum Pakistanul este confruntat de patru ani de zile cu propria sa insurecţie talibană, el se teme de o marginalizare în contextul acestor negocieri, e ca şi cum vechiul prieten american şi-ar găsi acum alt teren de înţelegere, cu duşmanii regimului de la Islamabad.
În sfârşit, Iranul, aflat sub ameninţarea unei intervenţii militare israeliene, din cauza programului său nuclear îşi caută aliaţi, pentru a ieşi din izolarea