UE şi SUA au salutat, vineri, propunerea Iranului de reluare a negocierilor pe tema programului nuclear. Iranul şi-a exprimat joi dorinţa de a relua cât mai repede negocierile în domeniul nuclear cu ţările din grupul 5+1, însă nu înainte de a anunţa progrese majore ale programului său nuclear.
Teheranul a anunţat miercuri că a reuşit să producă propriul combustibil nuclear îmbogăţit cu 20 la sută pentru reactorul său de cercetare. De asemenea, Iranul a afirmat că a mărit cu 50 la sută numărul centrifugelor active de primă generaţie, trecând de la 6.000 la 9.000.
Cele din urmă discuţii între Iran şi grupul 5+1 au avut loc în ianuarie 2011 la Istanbul, Turcia. Iranul ar putea declanşa un “nou război rece”
Ambiţiile nucleare ale Iranului pot declanşa "un nou război rece" mult mai periculos decât cel dintre ţările occidentale şi Uniunea sovietică din trecut, a declarat vineri ministrul Afacerilor Externe britanic William Hague.
"Dacă (Iranul) va reuşi să obţină un potenţial militar nuclear, cred că şi alte naţiuni din Orientul Mijlociu vor vrea să dezvolte arme nucleare", a declarat acesta, într-un interviu publicat de cotidianul Daily Telegraph.
"Ameninţarea unui nou război rece în Orientul Mijlociu... ar fi un dezastru pentru omenire", a apreciat acesta.
Şi într-adevăr atitudinea Iranului nu este deocamdată una care să îi liniştească pe occidentali, chiar dacă Mahmoud Ahmadinejad a anunţat că este gata de negocieri în dosarul nuclear. Nave de război iraniene au intrat sâmbătă în Marea Mediterană după ce au trecut prin canalul Suez, a anunţat comandantul-şef al marinei, amiralul Habibollah Sayyari.
El nu a oferit detalii despre numărul şi natura navelor care participă la această operaţiune, a doua în decurs de un an, destinată să "demonstreze puterea Republicii Islamice Iran". Prima operaţiune a navelor de război i