Octogenarii Paolo si Vittorio Taviani au cucerit primul lor Urs de Aur din cariera cu un film despre o trupa de detinuti care monteaza piesa shakespeariana "Iulius Cezar" intr-o inchisoare de maxima siguranta din Italia. Ceremonia care a avut loc in 18 februarie la Berlin a adus Ursul de Argint si Marele Premiu al Juriului filmului unguresc "Csak a szel"/ "Just the Wind", inspirat dintr-un caz real de agresiune impotriva unei familii de tigani.
"Avem un singur trofeu, iar noi suntem doi", a spus Vittorio Taviani, cel mai in varsta dintre fratii Taviani, pe scena de la Berlinale Palast dupa ce sarise in sus de bucurie. "Cesare deve morire"/"Caesar Must Die", o inedita revizitare a textului shakespearian prin intermediul unor detinuti care isi regasesc vietile in piesa "Iulius Cezar", a fost considerat de juriul prezidat de Mike Leigh cel mai bun film dintre cele 18 inscrise in competitia festivalului.
"Am inteles ca juriul a decis in unanimitate, lucru care ne bucura foarte mult", a spus Paolo Taviani, continuand: "Speram ca atunci cand acest film va ajunge la public, spectatorii sa se gandeasca ca detinutul care ispaseste o pedeapsa chiar si pe viata ramane tot un om."
Filmul fratilor Taviani a fost distins sambata dupa-amiaza si cu Premiul juriului ecumenic, unul dintre numeroasele jurii independente care dau premii la Berlinala.
Competitia Berlinalei 62 a fost, totusi, lipsita de mari varfuri, caracterizandu-se mai degraba printr-un uniform nivel mediu spre bun. "Cesare deve morire" a fost printre cele mai bune filme din selectie fara sa fie, totusi, de rotunjimea lui "Nader and Simin: A Separation", care a cucerit Ursul de Aur anul trecut.
Al doilea premiu ca importanta, Ursul de Argint si Marele Premiu al Juriului a revenit unei pelicule unguresti, "Csak a szel"/ "Just the Wind" de Bence Fliegauf, inspira