În condiţiile grele ale acestei ierni, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) face un apel către societatea civilă, societăţi comerciale, ONG-uri de mediu şi către toţi cei interesaţi, pentru sprijin în vederea unor acţiuni de hrănire a faunei din RBDD.
În perioada îngheţului şi a iernilor grele, unele specii din fauna Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD) care iernează aici întâmpină o serie de probleme, în principal de procurare a hranei, fapt pentru care sunt necesare unele acţiuni de hrănire suplimentară. Speciile care iernează în Delta Dunării sunt adaptate la iernile din această zonă şi de-a lungul timpului nu au fost semnalate mortalităţi în masă din cauza îngheţului şi a lipsei hranei.
În perioadele de iarnă grea, când bălţile şi canalele sunt îngheţate, speciile de păsări se concentrează în zonele de pe coasta litorală a Mării Negre, pe braţele Dunării care nu sunt acoperite de sloiuri şi braţele vechi ale Dunării care nu sunt îngheţate. Speciile de mamifere sunt cantonate în această perioadă în zonele înalte din Delta Dunării, pe grindurile fluviale sau maritime şi în zona pădurilor Letea şi Caraorman.
Ce preferă păsările din deltă
În deltă iernează gârliţa mare, gârliţa mică, gâsca cu gât roşu, gâsca de vară, gâsca de semănătură. „Aceste specii se hrănesc de obicei cu ierburi acvatice sau rapiţă, grâu, boabe de porumb. Zboară în căutarea hranei spre culturile agricole, unde preferă să mănânce boabele de cereale scuturate după recoltat şi rapiţa încolţită. Preferă terenurile întinse cu deschidere şi vizibilitate bună pentru a se putea feri de vânători. În perioadele neprielnice se poate suplimenta hrana prin administrare de boabe sau spărturi de cereale.“, spune guvernatorul ARBDD Grigore Baboianu.
Lebăda de iarnă şi lebăda de vară se hrănesc cu vegetaţie acvatică, iar în perioadele când luciul de apă es