Desertul Atacama, cel mai uscat loc de pe planeta, a fost considerat un bun analog pamatesc al planetei Marte. Sursa imagine: travelblog.org
O echipa de cercetatori spanioli a descoperit o comunitate infloritoare de micro-organisme ce se cuibareste la doi metri de suprafata celui mai uscat desert de pe Terra: desertul Atacama.
Regiunea primeste binecuvantarea ploii numai de cateva ori intr-un secol iar solul este plin de sare, similar celui de pe planeta Marte.
Pentru a testa un instrument numit DSV (Detector al Semnelor de Viata) ce ar putea fi folosit pentru detectarea semnelor de viata si pe Marte, Victor Parro, cercetator al Centrului de Astrobiologie din Madrid, Spania, si colegii sai au luat mostre de sol de la o adancime de cinci metri sub suprafata desertului Atacama.
Parro si colegii sai au descoperit in sol bacterii, ADN si molecule asociate cu viata, colectate la doi metri sub suprafata desertului.
“Aceasta este un fel de oaza sub Atacama,” a declarat Parro.
Anterior, cercetatorii descoperisera forme similare de viata la mai putin de 30 de centimetri de suprafata desertului Atacama.
Acesti microbi, alaturi de noile descoperiri, supravietuiesc datorita existentei peliculelor fine de apa, ce formeaza cristale de sare in sol.
Desi microbii recent gasiti sunt prea adanc ingropati pentru a folosi lumina soarelui drept combustibil, Parro spune ca solul este plin de alte surse potentiale de combustibil, cum ar fi acidul acetic si acidul formic, precum si ioni, care ar putea fi folositi pentru respiratie in loc de oxigen.
Sursa: New Scientist