Parintele Calistrat Motto: „Luati, mâncati, acesta este Trupul Meu” (Mt. 26,26); „Beti dintru acesta toti, acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi” (Mt. 26,27-28)
Sfintii Parinti ne învata ca Biserica este asezamântul divino-uman statornicit pe pamânt sub chipul sfântului locas, zidit anume ca loc consacrat întâlnirii si convorbirii omului cu Dumnezeu prin lucrarea Sfântului Duh: „Casa Mea casa de rugaciune se va chema”(Mc. 11,17); iar Sfântul Apostol Pavel, în cea dintâi epistola a sa catre Timotei, afirma:„Casa lui Dumnezeu este Biserica Dumnezeului celui viu, stâlp si temelie a adevarului” (I Tim. 3,15). Aceasta afirmatie ne ajuta sa întelegem de la bun început faptul ca Dumnezeu Parintele Cel Ceresc nu este numai Creatorul, ci si Ocrotitorul si Proniatorul tuturor celor ce exista, precum se spune în Rugaciunea Domneasca: „Vie împaratia Ta; faca-se voia Ta, precum în cer si pe pamânt”(Mt. 6,10). Nu putem fi ai Lui Dumnezeu daca nu intram la Tatal prin Fiul, caci El este usa Tatalui: „Eu sunt pâinea cea vie, care s-a pogorât din cer. Cine manânca din pâinea aceasta viu va fi în veci” (In. 6,51).
În cartea Sfântului Prooroc Isaia ni se relateaza despre vedenia pe care profetul a avut-o în anul mortii regelui Ozia: „Atunci unul dintre serafimi a zburat spre mine, având în mâna sa un carbune, pe care îl luase cu clestele de pe jertfelnic. Si l-a apropiat de gura mea si a zis: "Iata s-a atins de buzele tale si va sterge toate pacatele tale, si faradelegile tale le va curati" (Is. 6,6-7). Este o preînchipuire (dupa cum tâlcuiesc sfintitii Scriitori Bisericesti) a Sfintei Euharistii – Jertfa de Taina care se aduce la Sfântul Altar din mâinile crestinilor, sub chipul pâinii pecetluite (numite „prescura”) si a vinului curat – roade ale muncii si evlaviei, totodata. În canonul liturgic cu privire la materiile de întrebuintare în cult, ni se