Pietele sunt pregatite pentru un eventual colaps financiar al Greciei, considera unii analisti. Insa acelasi lucru s-a spus si la mijlocul lunii septembrie 2008, inainte de falimentul Lehman Brothers, eveniment ce a marcat inceputul crizei economice.
Ceea ce trebuie sa invatam din criza este faptul ca aceasta contagiune financiara este extrem de imprevizibila, mai ales dupa un mare soc economic, precum caderea unei institutii importante sau intrarea in incapacitate de plata a unei tari, noteaza Financial Times.
Chiar daca pietele sunt pregatite pentru un eventual default al statului elen, consecintele ar putea avea o amploare extrem de mare, care le-ar putea lua prin surprindere.
In primul rand, in cazul in care Grecia ar intra in incapacitate de plata, ar trebui sa iasa din zona euro, deoarece singura modalitate prin care si-ar putea finanta deficitul urias ar fi sa se intoarca la drahma si sa-si tipareasca singura bani.
Pentru ca sectorul bancar sa nu intampine probleme prea mari, Grecia ar trebui sa impuna un control mare asupra capitalelor institutiilor financiare, iar unele banci ar trebui nationaizate. In plus, litigiile dintre creditori si clienti ar creste foarte mult, iar stabilitatea politica si economica ar fi extrem de amenintata.
De altfel, criza politica s-ar raspandi in toata Europa, deoarece liderii tarilor de pe batranul continent vor fi criticati ca nu au gasit o solutie la problema Greciei.
De asemenea, investitorii vor avea tendinta sa aduca cat mai putini bani in zona euro, din cauza tuturor acestor instabilitati, iar contagiunea s-ar putea extinde chiar si in centrul uniunii monetare.
Tensiunile financiare din jurul euro vor opri cresterea economica nu doar a tarilor europene, ci si a Japoniei, SUA sau Chinei. Sectorul finantelor publice se va deteriora din ce in