O prima reacţie dură - cum a fost cea a demiterii şefului Transelectrica - arată un Guvern puţin sau deloc dispus la compromisuri. Va fi aşa şi în continuare?
Iarnă de poveste s-ar putea numi ceea ce vedem zilele acestea în cea mai mare parte a României. În unele locuri povestea e tristă, pentru că oamenii au de suferit, în alte părţi este veselă - pentru copii, pentru cei care au visat în partea secetoasă a iernii la sanie şi schiuri sau acolo unde cei de prin partea locului au ştiut să iasă cu bine de sub metrii de zăpadă căzuţi din cer. Printre cei din urmă se numără primari din Covasna pe care prefectul judeţului i-a lăudat că "nu s-au văitat în presă, au pus osul şi au deszăpezit". Prefectul a făcut aluzie la starea de urgenţă cerută în Vrancea şi Buzău, cu zeci de localităţi şterse temporar din peisaj de ninsoare şi viscol. Covasna, zonă montană, s-a aflat însă sub cod galben, pe când urgia din sud-estul ţării a fost cât pe ce să se facă din portocalie, roşie.
Ceva parcă nu a funcţionat cum trebuie, deşi avertizările meteo veniseră foarte detaliat. Într-o intervenţie televizată, preşedintele a spus că "România nu are dotarea per ansamblu pentru a face faţă la exigenţele populaţiei în astfel de condiţii meteo". Dar s-a văzut că e mai mult de atât, pentru că nu toţi localnicii din zonele afectate s-au simţit obligaţi să pună mâna pe lopată.
Nici cei de la Transelectrica nu au fost foarte dotaţi la capitolul comunicare, făcându-l pe şeful statului să afirme cu câteva zile în urmă că ar putea apărea probleme în alimentarea cu energie electrică, caz în care resursele urmau să fie direcţionate prioritar către consumul populaţiei. Bâlbâiala a fost corectată ulterior, dar asta l-a costat funcţia pe şeful Transelectrica, la cererea expresă a premierului.
Să fie acesta primul semn că Guvernul Ungureanu este unul de sacrificiu,