Vineri 17 februarie, presedintele Germaniei Christian Wulff a demisionat. 598 de zile a rezistat politicianul de 52 de ani, ca prim om in statul german. Un fel de-a zice primul, caci intr-o tara in care cancelarul "taie si spanzura", puterea presedintelui e limitata, iar functia mai degraba reprezentativa. Cu atat mai mult, i se cerea sa fie o adevarata instanta morala, un exemplu nepatat, pentru cetateni. Iar aceasta nu a demonstrat Wulff ca este, cu suficiente argumente. Procuratura din Hanovra a declansat ancheta. Dupa Horst Kohler, Wulff este al doilea presedinte de stat, consecutiv, care demisioneaza din functie in timpul guvernului Merkel.
Se vorbeste de intrigaria de partid si un cancelar care ar fi pus monopol pe putere. Se zice ca Wulff, ca si Kohler, ar fi fost demolati de presa. Se mai pune problema succesorului sau, usor de gasit, insa greu de ales in conditiile in care coalitia de guvernamant nu intruneste majoritatea. In 2010, Wulff a fost ales de Adunarea Federala abia in al treilea tur de scrutin. A fost un candidat propulsat de cancelar si ajuns presedinte de stat in urma unui vot "scremut".
Saptamana trecuta, procuratura din Hanovra a solicitat ridicarea imunitatii parlamentare a lui Wulff, pentru a putea demara ancheta. La inceputul lunii ianuarie, numarul plangerilor inregistrate impotriva sa la procuratura din Hanovra se ridica la 20, scria Die Welt. Acuzatiile care i se aduc se refera la anumite avantaje materiale pe care le-ar fi avut, de pe urma functiei de premier al landului Saxonia Inferioara.
In ancheta se afla si managerul de film David Groenewold, a carui firma ar fi primit o garantie din partea landului Niedersachsen, de care insa n-ar fi facut uz. Ca premier de land, Wulff ar fi beneficiat de cateva concedii, ca invitat al lui Groenewold. Vineri seara, organul de urmarire penala a transmis oficial ca