Avariile la reteaua electrica care au cauzat, in ultimele saptamani, caderi de curent frecvente in mai multe zone ale tarii sunt cauzate de infrastructura deficitara, lipsita de investitiile necesare si afectata de furturile de energie si distrugerea elementelor din retea, relateaza Mediafax. Astfel, doua treimi din retele sunt intr-un grad avansat de uzura fizica si 30% din instalatii au tehnologie din anii 1960, iar investitiile au lipsit atat inainte de vanzarea Electrica, cat si dupa cedarea distributiei companiilor straine.
In ultimele saptamani, in contextul conditiilor meteorologice dificile, zeci de sate, in principal din sud-estul tarii, dar si orase, printre care si Capitala, au fost afectate de intreruperile cu energie. Explicatia frecventa data de companiile de distributie a energiei a fost vremea neprielnica, respectiv caderile substantiale de zapada, viscolul si gerul, din cauza caruia a crescut foarte mult consumul de electricitate.
In perioada de iarna consumul de electricitate creste, pe de o parte pentru ca multi consumatori folosesc dispozitive electrice de incalzire, cat si ca urmare a folosirii unei cantitati mai mari de energie pentru iluminat.
Potrivit reprezentantilor Transelectrica, operatorul sistemului national de transport al energiei:
intre anii 2001-2008 consumul de energie a crescut constant in Romania;in 2009 a avut loc o scadere a consumului, ca efect al crizei economice mondiale;la nivelul anului 2011, consumul de energie era apropiat de cel din 2008;in intervalul 2001 - 2011 consumul de energie a crescut cu 14,3%.
* Retelele electrice sunt vechi
Surse din piata de energie au declarat pentru Mediafax ca retelele electrice nu ar fi fost afectate atat de grav de conditiile meteorologice daca ar fi fost modernizate si adaptate cererii actuale de electricitate. "Reteaua electrica, m