Bărbatul lucrează lingurile din lemnul cumpărat de la pădurari, iar femeia vine la piaţă să le vândă
Sărăcia îi determină să găsească şi alte metode de a face rost de un bănuţ pentru pâine. Ca să supraveţuiască, mulţi oameni, trecuţi de prima tinereţe, se întorc la meşteşugurile vechi. Constanţa Dinică, de 66 de ani, vine la piaţă, în centul muncipiului, cu linguri de lemn pe care le oferă spre vânzare trecătorilor.
„Vin la piaţa cu lingurile când poate să le facă moşul meu care are 74 de ani, e bolnav,şi nu avem bani, de asta vin”, a spus Constanţa. Femeia spune că linguruile de lemn nu mai au căutare printre orăşeni şi cei mai mulţi optează pentru pomeni pentru lingurile metalice.
Un astfel de obiect este greu de realizat, spune Constanţa, pentru că, lemnul este greu de procurat şi o singură lingură necesită multă muncă. „E foarte greu, mai mult de 8 linguri pe zi nu poate să facă, lemnul pentru linguri îl cumpărăm de la pădure.
O lingură de asta se lucrează foarte greu cu cu nouă piese diferite”, a adăugat femeia.
Preţul lingurilor variază de la un leu la doi lei, în funcţie de mărime. Constanţa Dincă vinde lingura de lemn cu doi lei, iar pe cea metalica cu un leu. Instrumentele din lemn ajuta la păstrarea gustului original al legumelor, cărnii sau brânzei.