Serbia a mai făcut un pas spre asimilarea populaţiei româneşti de pe Valea Timocului. După modelul sovietic al "limbii moldoveneşti", autorităţile sârbe au inventat "limba vlahă", adoptând, recent, un aşa-zis alfabet vlah, cu grafie slavonă.
În fapt, este vorba de alfabetul sârbesc, căruia i-au mai fost adăugate cinci caractere. În total, sunt 35 de semne grafice, corespunzătoare, chipurile, aşa-zisei limbi a vlahilor. În opinia autorului, literele în plus ar permite redarea tuturor sunetelor „limbii vlahe".
"Părinţii" alfabetului sunt Sinisa Celojevic (foto jos), unul dintre liderii Consiliului Naţional al Minorităţii Vlahe (CNMV) şi Asociaţia Gergina. Potrivit cotidianului sârbesc "Politika", autorii au testat alfabetul doar pe Internet (forumuri de discuţii).
Asimilarea etnicilor români, în linie dreaptă
Sinisa Celojevic, a recunoscut, fără să vrea, că adoptarea alfabetului vlah s-a făcut pentru a şterge, de fapt, originile reale ale populaţiei româneşti din Timoc.
"Este important să punem capăt acestei dezbateri permanente dacă vlahii care trăiesc în Serbia la sud de Dunăre vorbesc limba vlahă sau limba română. Şi deoarece acum nu mai există niciun fel de piedici, putem începe să tipărim reviste şi cărţi în limba vlahă. Astfel, vom putea prezenta bogăţia limbii vlahe care este diferită de limba română" , a declarat, tranşant, pentru "Politika", Sinisa Celojevic.
De menţionat că forurile ştiinţifice/academice din Serbia au refuzat să se implice în această falsă construcţie.
Decizia de adoptare a alfabetului vlah a fost luată în ciuda faptului că, pe 27 ianuarie 2012, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a aprobat un amendament privind introducerea unui mecanism de monitorizare a modului în care sunt respectate drepturile minorităţii române din Serbia.
Amendamentul a fost formulat de senatorii Titus Corlă