Un clip postat pe YouTube reprezintă dovada şocantă a faptului că, în timpul Războiului Rece, armata americană a testat efectele bombelor nucleare asupra puşcaşilor marini, scrie Daily Mail.
În imagini, se poate observa cum soldaţii privesc exploziile nucleare de la o distanţă foarte mică, fără niciun fel de echipament de protecţie. În total, între 1951 şi 1957, armata americană a expus 400.000 de soldaţi şi civili la un nivel crescut de radiaţii, în cadrul experimentelor din Nevada.
Daily Mail scrie că guvernul american a ţinut secrete aceste teste, însă rezultatele au ieşit la iveală când unii soldaţii şi civilii iradiaţi s-au îmbolnăvit de cancer, iar copiii lor s-au născut cu malformaţii.
În 1957, pe când avea 18 ani, fostul puşcaş marin James Tyler a participat la un astfel de experiment, numit Operaţiunea Plumbbob, în cadrul căruia au fost detonate 29 de focoase de diferite tipuri.
Tyler îşi aminteşte că singurele instrucţiuni pe care el şi ceilalţi 14.000 de participanţi le-au primit au fost să se adăpostească în nişte tranşee de 1,8 metri adâncime şi să îşi acopere ochii cu mâinile.
Fostul puşcaş marin a declarat că el este unul dintre norocoşi, deoarece nu a prezentat niciun simptom al iradierii. De zeci de ani, Tyler încearcă să obţină compensaţii financiare de la Asociaţia Veteranilor din SUA, pentru suferinţele sale.
Daily Mail scrie că, în cadrul Operaţiunii Plumbbob, a fost eliberată în atmosferă o cantitate suficientă de iod radioactiv pentru a produce mii de cazuri de cancer tiroidian şi leucemie.
O altă operaţiune a armatei americane, numită Operation Cue, a vrut să afle cum reacţionează oamenii, hainele, clădirile şi mâncarea la exploziile nucleare.
Astfel, după ce au detonat o bombă nucleară, soldaţii au fost obligaţi să simuleze că le aduc alimente şi le oferă îngrijiri medicale presupuşilor