Duminica se implinesc 136 de ani de la nasterea lui Constantin Brancusi, cel mai mare sculptor al Romaniei si unul dintre cei mai renumiti ai secolulului XX.
Nascut pe 19 februarie 1876, in satul Hobita, din judetul Gorj, la aproximativ 24 de kilometri de Targu Jiu, Brancusi a absolvit Scoala de Arte si Meserii din Craiova, in 1898, si Scoala Belle-Arte din Bucuresti, in 1902.
A fost ucenic al cunoscutului sculptor Auguste Rodin (1840-1917). El a parasit atelierul acestuia in 1907, spunand ca "sub umbra unui stejar nu poate creste decat iarba".
Printre cei cu care s-a imprietenit se numara pictorul si sculptorul italian Amedeo Modigliani, pictorul francez Marcel Duchamp, dar si pictorul si sculptorul spaniol Pablo Picasso.
In 1912, a realizat bustul generalului dr. Carol Davila, in 1914 a avut prima expozitie personala, la New York, iar in 1936 a fost inaugurata "Coloana fara sfarsit", de la Targu Jiu.
A murit la varsta de 81 de ani, pe 16 martie 1957, la Paris, dupa ce a obtinut cetatenia franceza in anul 1952. A fost inmormantat pe 19 martie, in cimitirul Montparnasse din Paris.
Constantin Brancusi a fost ales postum membru al Academiei Romane. Totodata, el s-a clasat pe locul noua al campaniei "Mari Romani". Pe langa sculptura, un alt domeniu de activitate a lui Brancusi a fost fotografia.
Artistul a avut contributii impresionante la sculptura contemporana. Opera sa a influentat profund conceptul modern de forma in sculptura, pictura si desen, fiind un exponent al modernismului.
Printre creatiile sale se numara Coloana Infinitului, Masa Tacerii, Poarta Sarutului, Domnisoara Pogany, Sarutul, Pasarea Maiastra, Muza Adormita sau Rugaciunea.
Ansamblul Sculptural Constantin Brancusi de la Targu Jiu este un omagiu adus eroilor cazuti in timpul primului razboi mond