Mai mult de trei sferturi dintre greci (75,9 la sută) s-au declarat în favoarea "perspectivei europene" a ţării lor, fiind împotriva unei ieşiri "din zona euro", în pofida măsurilor de austeritate impuse de creditori, UE şi FMI, se arată într-un sondaj publicat duminică şi citat de AFP.
Doar 19,6 la sută dintre persoanele intervievate susţin revenirea la vechea monedă naţională (drahma grecească), folosită înainte de aderarea ţării la euro, în 2002, potrivit unui sondaj realizat de institutul elen Marc în perioada 15-17 februarie, pe un eşantion de 1.013 gospodării din întreaga ţară şi publicat de cotidianul Ethnos.
Majoritatea persoanelor chestionate (48,4 la sută) speră că Grecia "va rămâne până la urmă în zona euro dacă programul de asanare a economiei", dictat de UE şi FMI, "va reuşi", faţă de 39,3 la sută care cred contrariul. Două treimi (66,5 la sută) vor ca programul să reuşească, în timp ce 60 la sută apreciază că "dacă programul nu ar fi fost votat duminica trecută de Parlament, Grecia ar fi riscat falimentul".
Pe fondul unor manifestaţii de amploare marcate de incidente violente, Parlamentul grec a adoptat în urmă cu o săptămână, cu o majoritate de 199 de deputaţi din totalul de 300 noul plan de salvare a ţării, însoţit de măsuri de austeritate de 3,2 miliarde de euro, ce includ tăierea salariilor şi scăderea pensiilor. Votarea acestui plan a fost o condiţie prealabilă pentru deblocarea, ce ar trebui să aibă loc luni, din partea zonei euro a unui nou împrumut de 130 de miliardede euro şi ştergerea unei părţi a datoriei private a ţării.
Privind responsabilii pentru situaţia economică a ţării, opt persoane din zece (81,8 la sută) consideră că vina aparţine "guvernelor greceşti", faţă de numai 9,3 la sută care cred că responsabili sunt "piaţa şi speculanţii" sau 6,1 la sută care dau vina pe "europeni şi F