Oamenii de ştiinţă americani cred că Facebook, YouTube şi SMS-urile vor salva multe dintre limbile şi dialectele în pericol să dispară, scrie BBC.
Până acum, specialiştii se aşteptau ca jumătate dintre cele peste 7.000 de limbi vorbite astăzi pe Pământ să dispară până la sfârşitul acestui secol. Mulţi dau vina pe globalizare, dar se pare că tocmai tehnologia modernă ajută la conservarea acestor limbi şi dialecte, scrie BBC.
Spre exemplu, triburile din America de Nord folosesc reţelele de socializare pentru a-i învăţa pe copii să vorbească limba străveche. Iar vorbitorii de tuvan, o limbă a nomazilor Siberia şi Mongolia, au chiar o aplicaţie de iPhone care îi ajută să scrie şi să pronunţe corect cuvintele.
"Îmi place să cred că vorbim despre un 'efect advers' al globalizării. Auzim de multe ori că globalizarea obligă culturile mici să asimileze obiceiurile celor mari. Partea bună e că, datorită tehnologiei, o limbă vorbită de numai cinci sau 50 de oameni dintr-un loc îndepărtat poate deveni cunoscută peste tot în lume", a explicat David Harrison, profesor de lingvistică la Colegiul Swarthmore din Pennsylvania.
Vorbitorii de anishanaabemowin sunt activi pe Facebook
Harisson călătoreşte în întreaga lume, pentru a căuta ultimii vorbitori ai unor limbi rare, iar acum, cu ajutorul National Geographic, a produs opt dicţionare audio, care conţin peste 32.000 de cuvinte din opt dialecte în pericol de dispariţie.
Cuvintele au fost înregistrate chiar de unii dintre vorbitorii acelor limbi, scrie BBC. Spre exemplu, Alfred Lane cunoaşte un dialect numit Siletz Dee-ni, vorbit doar într-o regiune izolată din Oregon. "Lingviştii au venit şi au etichetat limba noastră drept muribundă. Consiliul tribal a decis că acest lucru nu se va întâmpla, aşa că am conceput un plan prin care şi alţii să înveţe limba noastră", a explicat Lane.
Astfel