Un clasament realizat de Eurostat, publicat cu doar cateva zile in urma, ne arata ca romanii ocupa, din nou, primul loc in Uniune doar atunci cand este vorba de performante negative. De aceasta data este vorba de o tema foarte dureroasa si anume saracia, unde, asa cum bine stim, suntem campioni!
Respectivul top, in care se fac ierarhizari ale saraciei pe tari dar si pe grupe de varsta, ne arata ca suntem lideri ai foametei la copiii pana-n 17 ani si la persoanele cu varste cuprinse intre 18 si 64 de ani iar la pensionari, adica la cei de la 65 de ani in sus, suntem pe un “onorabil” loc doi, avand noroc cu bulgarii, care sunt singurii mai amarati decat noi la acest capitol.
Acest risc de excludere sociala, unde de exemplu 48,7% dintre adolescentii Romaniei sunt candidati la un trai aflat sub pragul saraciei, are o serie de motivatii, unele obiective, legate de resursele tarii noastre, dar si unele care tin de strategiile noastre gresite, printre care si abordarea fenomenului inechitatii sociale, abordat prin prisma unor studii nerealiste, care de multe ori conduc la adoptarea unor masuri legislative gresite. Cel mai simplu exemplu este cel dat de lucrarea editata de catre Comisia Prezidentiala pentru Analiza Riscurilor Sociale si Demografice, condusa de catre prof. dr. Marian Preda, decanul facultatii de Sociologie din cadrul Universitatii Bucuresti.
Avand in vedere faptul ca autoritatile centrale, pe baza unor informatii ca si cele oferite de aceasta Comisie, considera ca problema pensiilor este cea mai mare dilema a guvernului, necesitand cei mai multi bani cheltuiti de la bugetul de stat si ca, in opinia acelorasi specialisti, nu ar trebui sa ne imprumutam pentru a plati aceste sume, ar fi corect sa vedem si cauzele care au condus la realitatea ca statul roman face un astfel de efort finaciar.
Pe langa faptul cunoscut de catre toata lumea s