“Iranul a adecis să nu mai vândă petrol companiilor franceze şi britanice.” Declaraţia a fost făcută duminică de purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian al Petrolului, Alireza Nikzad, citat de site-ul oficial al instituţiei. Iranul i-a convocat miercuri pe ambasadorii Franţei, Italiei, Spaniei, Greciei, Portugaliei şi Olandei pentru a le transmite intenţia sa de "revizuire" în scădere a exporturilor de petrol.
Tot miercuri, Teheranul a avertizat că ar putea întrerupe exporturile de petrol către Uniunea Europeană, dând asigurări că nu va face acest lucru deocamdată din raţiuni umanitare, conform postului de televiziune Al-Alam.
"Am prevăzut să livrăm petrolul altor clienţi", a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian al Petrolului.
A doua ţară din cadrul OPEP, Iranul produce 3,5 milioane de barili de petrol pe zi şi exportă 2,5 milioane.
Acesta vinde puţin peste 20 la sută din petrolul produs ţărilor din Uniunea Europeană (respectiv 600.000 de barili pe zi), în special Italiei, Spaniei şi Greciei. Teheranul exportă 70 la sută din petrol ţărilor din Asia.
Iranul continuă să aibă o poziţie provocatoare la nivel internaţional şi în ceea ce priveşte programul său nuclear. După ce a anunţat că va veni la masa negocierilor, Teheranul intenţionează să îşi extindă programul nuclear la o instalaţie subterană fortificată. Un diplomat de la Viena a dezvăluit pentru BBC că în oraşul Qom vor fi instalate mii de centrifuge de generaţie nouă.
Joi, Iranul a anunţat că a dezvoltat centrifuge capabile să îmbogăţească uraniul mai rapid. Acestea pot accelera producţia de uraniu îmbogăţit necesar atât pentru generare de energie electrică, dar şi pentru o armă nucleară, fapt care intensifică şi mai mult tensiunile la nivel internaţional pe acest subiect.
“Iranul a adecis să nu mai vândă petrol compan