Scaderea TVA-ului la alimente este vazuta de specialisti ca o masura de stimulare a relansarii economice. Cititi intr-un articol DailyBusiness.ro ce obstacole stau in calea implementarii acesteia precum si ce efecte benefice si negative ar putea genera.
Taxa pe valoarea adaugata (TVA) la produsele agroalimentare ar trebui redusa la 3-4 % fata de 24 % in prezent, la inceputul mandatului urmatorului guvern, a declarat miercuri deputatul Adrian Radulescu, fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii.
O dezvoltare moderna a agriculturii nu se poate face fara politici fiscale, iar ceea ce "apasa" azi pe agricultura romaneasca este nivelul ridicat de TVA, in contextul unei piete europene libere, a spus Radulescu. El a explicat ca la comertul intracomunitar, nu se aplica TVA, iar in cele mai multe state membre UE se practica un nivel intre 2-5%. In aceste conditii, Romania se afla in dezavantaj, cu un TVA mare, de 24%.
Sorin Minea, presedintele Romalimenta, a subliniat la randul sau efectele benefice ale scaderii TVA-ului la alimente. "Eu sunt initiatorul unui astfel de proiect inca de acum 6 ani. Am semnat protocoale cu toate partidele la rand de 5-6 ori. Doua proiecte de lege au fost trecute prin Parlament, unul cu TVA de 5% si unul de 9%. Intrebati-i pe cei care ne conduc de ce nu s-au aplicat", a spus Minea.
Acesta considera ca reducerea semnificativa a TVA-ului la alimente se va simti in preturi. In plus, Minea considera ca statul nu va pierde bani in urma implementarii unei astfel de masuri, ba din contra, va avea de castigat pe termen lung.
"Eu nu sunt de acord cu calculele ca se pierd 300 milioane de euro, daca reduci 24% la 10% pe cifrele actuale, avand in vedere ca evaziunea este de miliarde de euro", a spus Sorin Minea.
El a explicat ca in cazul reducerii drastice a TVA-ului, "evaziunea nu va