Minusculul plancton care se gaseste in oceane ar putea avea un impact major asupra climei Pamantului si intelegerea evolutiei acestuia ar putea fi cheia catre sanatatea Planetei Albastre. Sursa imagine: yeastinfectionadvisor.com
Omul de stiinta canadian Maria Maldonado cerceteaza de ce fitoplanctonul prospera in unele zone si supravietuieste, chiar in locuri cu conditii de mediu ostile.
Minusculele alge unicelulare absorb 45 de miliarde de tone de dioxid de carbon in fiecare an, transferand in adancul oceanului 16 miliarde de tone din acestea.
Pe de alta parte, fitoplanctonul ofera mai mult de jumatate din necesarul de oxigen al planetei.
Cercetatoarea a prezentat rezultatele studiilor sale la reuniunea anuala a Asociatiei Americane pentru Progresul Stiintei, care a avut loc la Vancouver, Canada.
Adancul oceanului este unul dintre "rezervoarele" naturale de carbon ale Terrei si va pastra carbonul din atmosfera timp de secole.
Pompa biologica de carbon controleaza continutul de dioxid de carbon din straturile superioare ale oceanelor, care la randul lor regleaza nivelul acestuia din atmosfera.
Oamenii de stiinta au stabilit ca o concentratie scazuta a fierului in apa oceanului limiteaza cresterea fitoplanctonului. In mediile cu un continut limitat de fier (care reprezinta 30% din oceanul global), pompa biologica devine ineficienta si capacitatea oceanului de a absorbi dioxidul de carbon este redusa.
In ultimii 20 de ani, Maldonado a examinat modul in care fitoplanctonul se adapteaza si supravietuieste in aceste medii cu continut limitat de fier.
Sursa: Mail Online