Preafericitul Părinte Lucian Mureşan a fost creat cardinal de Benedict XVI la consistoriul de sâmbătă, 18 februarie, împreună cu alţi 21 de cardinali. Arhiepiscopul major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică este astfel al treilea cardinal din istoria Bisericii Catolice din România.
- Preafericite Părinte Lucian, suntem în pragul unui moment de o importanţă extraordinară pentru Biserica Catolică din România. Succesorul lui Petru, Benedict al XVI-lea, va desemnat cardinal al Sfintei Romane Biserici. Este o demnitate dar şi o povară. Cu ce sentimente vă apropiaţi de acest moment?
- Cu cât realizez mai mult însemnătatea evenimentului de care Domnul, aş spune, m-a învrednicit – e impropriu, nimeni nu este vrednic pentru aşa o demnitate, cu atât mai puţin probabil persoana care vă vorbeşte. Realizez din întrebarea pe care mi-aţi adresat-o şi am reţinut mai ales povara mai mult decât demnitatea. Este povară în adevăratul sens al cuvântului, pentru oricine, oricine ar fi fost numit de către Sfântul Părinte – desigur, la inspiraţia de Sus. Cât mă priveşte personal, niciodată n-am putut să gândesc aşa ceva, dar nici acum nu realizez în suficientă măsură că am fost găsit de către Sfântul Părinte Benedict XVI să îmbrăţişez această cruce. Dar din respectul pe care l-am avut de mic copil şi toată vremea vieţii mele faţă de Biserica lui Cristos, şi în mod particular faţă de Biserica în care Domnul a hotărât să vin la viaţă, într-o familie de doisprezece copii, realizez ce mare dar din partea Proniei Cereşti este aceasta, mai întâi pentru Biserica martirizată, Biserica Greco-Catolică, care, este ştiut, în 1948, cu brutalitate a fost suprimată, arestaţi fiind toţi episcopii în viaţă, şi din aceştia, în cea mai mare parte, şi-au găsit sfârşitul în temniţele cele mai grele din România... Dintre ei, apoi, nici astăzi încă nu se cun