Medicina biologică sau medicina secolului al-XXI lea este o ştiinţă relativ nouă, dar foarte avansată care îmbină medicina alopată cu mai multe terapii alternative precum ayurveda, fitoterapia, acupunctura sau apiterapia pentru a preveni şi trata diferite boli.
Medicina biologică este în prezent cea mai complexă formă de medicină holistică, care se bazează pe unitatea dintre trup, minte şi spirit, promovând conceptul unei minţi sănătoase, într-un corp şi mediu sănătos. Această ştiinţă reglatorie-fiziologică a apărut în Italia, în urmă cu doar 27 de ani, dar este cea mai avansată medicină alternativă.
„Încă din cele mai vechi timpuri chinezii, japonezii şi egiptenii apelau la medicina holistică, ei fiind primii care au introdus acest concept. Conform chinezilor, tot ceea ce este viu posedă energie, forţă energetică sau activitate vitală. Medicina holistică porneşte de la acest aspect şi urmăreşte să aducă organismul şi mintea într-o stare de echilibru, cât mai aproape de normalitate. Medicina biologică este, în prezent, cea mai reprezentativă formă de medicină holistică", explică Cristina Bogdan, medic naturopat în cadrul Centrului Naturopathya Med.
Doze mici de medicamente în combinaţie cu terapii blânde
Medicina holistică abordează problema sănătăţii şi vindecarea bolilor într-un mod cu totul diferit de medicina clasică. Cercetătorii italieni şi-au dat seama că omul pentru a fi sănătos are nevoie nu doar de organe care să funcţioneze corect, ci şi de un echilibru emoţional. Astfel, medicina biologică tratează omul ca întreg, nu îl împarte în organe, şi utilizează doze mici din medicamentele clasice în combinaţie cu terapii blânde pentru a restabili echilibrul organismului. Chiar dacă în medicina biologică se foloseşte interferonul, de exemplu, acesta este prescris în cantităţi foarte mici ca să nu agreseze corpul.
„Remediile medicinei b