Poate ca tu si fostul sef nu v-ati despartit in conditii amiabile. Poate ca nu ai inteles exact ce anume se vroia de la tine. Sau poate nu erai compatibil cu acea cultura organizationala. In fata unei noi oportunitati de angajare, putem fi tentati sa ascundem adevaratele motive pentru care am plecat de la fostul job, ori sa prezentam povestea intr-o lumina exclusiv favorabila noua.
Altfel spus, daca despartirea de fostul angajator nu a fost tocmai amicala, inainte de a te prezenta la un interviu, probabil ca te vei gandi cum sa comunici motivul plecarii, daca esti intrebat.
Specialistii in resurse umane, respectiv recrutare, recomanda sa eviti expunerea unui motiv diferit fata de cel real, "intrucat din ce in ce mai multi angajatori, inainte de a lua decizia finala, cer recomandari de la companiile in care candidatii au lucrat anterior". Asadar cel mai bine este sa spui adevarul, bineinteles intr-o maniera constructiva.
"Chiar daca ai avut un sef extrem de dificil si nu ai reusit sa gestionezi relatia cu el, nu vad de ce nu ai vorbi despre asta. Daca in postul vizat te asteapta o situatie similara, intervievatorul stie asta si ai sansa ca el sa ia decizia ca nu e cazul sa te introduca in acelasi scenariu sau sa discute deschis cu tine despre subiect si sa vedeti impreuna care este solutia", a declarat Anca Florea, head of research & development in cadrul grupului Trend Consult.
Potrivit ei, nu trebuie sa emiti judecati de valoare, sa etichetezi persoane sau situatii, pentru ca o astfel de abordare te-ar pune intr-o lumina nefavorabila.
"Ceea ce candidatul face in momentul respectiv poate fi un comportament caracteristic, deci intervievatorul se poate astepta ca el sa judece si sa povesteasca in termeni negativi si despre alte persoane ori situatii, sau chiar despre firma in cadrul careia vrea sa se angajeze", a