Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, vrea ca băncile să se implice mai mult în activitatea de implementare a proiectelor finanţate din bani europeni, inclusiv prin promovarea unor produse speciale de creditare destinate acestui domeniu.
La o masă rotundă organizată luni de MAEur cu reprezentanţi ai mediului bancar din România, Orban s-a referit la dezvoltarea de către bănci a unor instrumente financiare inovative care să ofere împrumuturi mai bune pentru cofinanţarea proiectelor europene. Orban a precizat că la nivelul Comisiei Europene vor fi oferite soluţii şi modele, însă numai pentru fondurile naţionale şi regionale. El a subliniat că, în perspectiva următoarei perioade de programare financiară 2014-2020, băncile s-ar putea inclusiv acredita, în urma desfăşurării unor licitaţii, ca organisme intermediare private, o revoluţie practic în domeniul fondurilor europene.
Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor /ARB/, Radu Graţian Gheţea, a declarat că la nivelul asociaţiei există deja preocupări pentru ca sistemul bancar să se implice mai mult în gestionarea fondurilor europene . ARB are toată disponibilitatea pentru dialog şi cooperare, inclusiv prin crearea unui set minimal de indicatori şi de parametri comuni, care să fie aplicaţi la solicitarea unor credite de co-finanţare, transmite Agerpres. Va fi însă foarte dificil ca acest set de indicatori să fie impus băncilor comerciale din întregul sistem, pentru că fiecare va încerca să se plieze pe normele proprii de creditare.
Gheţea, care este şi preşedintele CEC Bank, a menţionat că banca pe care o conduce are deja condiţii mai bune pentru creditele destinate co-finanţării proiectelor europene – dobânzii mai mici cu 0,5 puncte procentuale, cerinţe mai reduse privind garantarea. De asemenea, Gheţea a spus că bănci precum BCR, CEC, Unicredit, Banca Transilvania s-au detaşat în interesul