Saltul petrolului de 11,59%, după primele săptămâni din 2012 este cel mai mare de după 2004, se arată într-un comunicat de presă transmis redacţiei.
Claudiu Cazacu, analist-şef al sucursalei din România a X-Trade Brokers, a declarat: "Preţul la cacao a cunoscut în primele 2 luni ale acestui an o adevarată revenire după scăderea drastica de 64% marcată între februarie - decembrie 2011. Interesul din anul curent a fost susţinut de estimările de secetă şi o recoltă mai slabă în Africa de Vest şi Coasta de Fildeş. Cotaţiile ar putea cunoaşte în continuare aprecieri pe termen mediu, căutatorii de chilipiruri fiind atraşi de speculaţii pe cacao, mai ales dacă vremea continuă să afecteze producţia". La polul opus, cafeaua s-a ieftinit cu 12,1% de la începutul anului până în prezent, deprecierea fiind cauzată de aşteptările unei recolte peste medie în Brazilia.
În categoria metalelor, la acest început de an, argintul "a strălucit" mai puternic decât aurul, reuşind să marcheze o creştere de 19,1% in ianuarie - februarie, faţă de o creştere de < < doar > > 10,3% în cazul aurului. Băncile centrale adoptă diverse strategii care pot conduce la creşteri ale ofertelor de monedă, făcând astfel atractive metalele preţioase ca protecţie în faţa riscurilor de inflaţie. În sfera metalelor industriale, o performanţă deosebită a înregistrat-o staniul (cositorul) care a avansat cu 19,6% de la începutul anului.
Chiar dacă Iranul a acceptat o inspecţie a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, aceasta poate fi o încercare de a câştiga timp pentru continuarea activităţilor nucleare. Claudiu Cazacu a mai precizat: "În cazul unor evenimente agresive care să ameninţe traficul prin strâmtoarea Hormuz, creşterile preţului petrolului ar putea propulsa cotaţiile din zona de 120 de dolari/baril înspre 148 de dolari/baril, vechiul maxim istoric. În scenariul optimist, o apla