Restrangerea accesului la finantare si esecul in atragerea fondurilor structurale, dar si alegerile din toamna, sunt principalele riscuri la care este supusa Romania in acest an, a spus Laurian Lungu, managing partner al grupului Macroanalitica, intr-un interviu acordat Wall-Street.ro.
Economistul vede o crestere de 1,5% pentru acest an, conditionata totusi de rata de aborbtiei a fondurilor UE si de revenirea consumului privat.
Pe de alta parte, Lungu a remarcat ca restrangerea accesului la finantare reprezinta un risc in 2012, in special datorita limitarii fluxurilor de capital catre bancile autohtone cu capital strain.
Un alt risc ar fi cel reprezentat de un eventual esec in atragerea fondurilor UE, planificate pentru acest an, adica 6 miliarde euro, echivalentul a 4,8% din PIB-ul anului trecut.
"Absorbtia unui volum mai mic decat cel preconizat va avea efecte atat asupra cresterii economice cat si asupra stabilitatii fiscale", a spus Laurian Lungu.
1. Credeti ca alegerile din toamna ar putea sa afecteze economia? Da Nu
Managing partner-ul Macroanalitica crede ca stagnarea economica este un scenariu putin probabil, dar nu este exclus sa se materializeze daca "politicile economice autohtone esueaza lamentabil si recesiunea in zona euro va fi mult mai puternica decat se anticipeaza in acest moment".
In ceea ce priveste costurile de imprumut, din nou riscul politic si parametrii fiscali vor cantari mult in evaluarea facuta de investitorii de pe pietele internationale.
"In prima parte a acestui an nu ma astept la presiuni majore pe acest segment. Insa presiuni pot aparea spre sfarsitul anului curent si mai ales in 2013 daca evolutia economiei va fi sub asteptari", apreciaza Lungu.
Presiunile inflationiste raman reduse in 2012
Totusi, exista un risc din perspectiva preturil