Muzeul Ţării Făgăraşului reprezintă, pentru mulţi dintre noi, un loc unde istoria zonei ni se poate dezvălui în cele mai mici detalii. Dar în spatele exponatelor prezentate cu atâta mândrie stau ore întregi de muncă şi cercetare ale muzeografilor. Unul dintre ei este şi Iulian Şchiopu.
Muzeografia, dragoste din studenţie
A absolvit Facultatea de Istorie din Sibiu în 2004 şi tot în acel an s-a angajat ca muzeograf la Muzeul Ţării Făgăraşului. A fost o decizie pe care a luat-o în ultimul an de facultate şi spune că n-o regretă nici acum. Iulian Şchiopu este unul din cei mai tineri oameni de cultură din Făgăraş, dar cu siguranţă în aceşti puţini ani a reuşit să se facă remarcat.
„Din iulie 2004, după ce am terminat Facultatea de Istorie de la Sibiu, m-am angajat pe post de muzeograf. A fost o alegere luată în ultimul an de facultate, când am descoperit muzeografia. Fiind student, eu vroiam să devin profesor şi să profesez la Colegiul Naţional „Radu Negru“, însă în ultimul an am descoperit muzeul“, a spus Iulian Şchiopu.
Ulterior a urmat cursuri de muzeografie, dar şi-a finalizat şi studiile de doctorat la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu. Spune că şi-a ales această meserie în primul rând din pasiune. Cu toate că a fi muzeograf implică o mare responsabilitate, Iulian Şchiopu spune că nimic nu se poate realiza fără implicare şi dăruire.
Asociaţie culturală alternativă
A participat la multe simpozioane locale, naţionale, colocvii, iar împreună cu colegii săi a realizat concursuri de istorie între licee. Însă activitatea lui nu s-a oprit aici. În urmă cu mai bine de un an, a înfiinţat Asociaţia „Ştefan Mailat“ şi a editat o revistă de cultură, „Interferenţe“. Speră ca toate aceste proiecte să sensibilizeze publicul făgărăşean şi să îl aducă mai mult spre cultură. „Cultura, nu primează de multe ori, dar eu am î