\"Doi punct zero\" este despre cum vor ieşi ţările din criza în care singure au intrat. Sursa: VLAD STĂNESCU
Despre cât de creativi pot fi oamenii pentru a scrie un alt soft instituţional. Despre cât de curajoşi pot fi liderii politici pentru a spune adevărul despre situaţia în care suntem. Despre capacitatea noastră de a ne proiecta în viitor. În instituţii sunt codificate toate comportamentele noastre. În instituţii este scris softul pe baza căruia funcţionează întreaga societate. "România 2.0" este rezultatul rescrierii softului instituţional. Cum se rescrie softul? Cine îl rescrie?
Iată câteva secvenţe de realitate care oferă ocazia unei reflecţii.
1. Când bancherii le-au oferit împrumuturi politicienilor, cei din urmă nu au rezistat tentaţiei de a lua mai mult şi mai mult. În felul acesta şi-au acoperit deficitele. Nu şi-au bătut capul să le corecteze, pentru că ar fi devenit nepopulari. Dacă, din scrierea softului, deficitul este limitat, atunci degeaba oferă bancherii, pentru că politicienii sunt constrânşi să reziste tentaţiei.
2. Unele state, cum e Germania, au crescut pe bază de exporturi şi competitivitate, altele, precum Grecia, pe bază de consum. Germaniei i-a convenit ca grecii să aibă salarii mari pentru a le cumpăra mărfurile. Numai că acum unele bănci germane au probleme cu recuperarea datoriilor de la greci. Şi iată că grecii şi germanii s-au trezit în aceeaşi barcă.
3. Extinderea Uniunii Europene pentru ca două-trei ţări să îşi maximizeze pieţele de desfacere a fost un model greşit. Softul ar trebui să fie rescris, pentru că mai urmează Croaţia, Serbia, Ucraina. Îi vrem şi pe ei în Uniune ca să le vindem ce nu mai putem vinde la noi? De exemplu, credite cu dobânzi mari.
4. Delocalizarea marilor corporaţii spre forţa de muncă ieftină este o altă iluzie a lumii moderne. Cât de mult se vor ma