Promovează cu seriozitate şi profesionalism cultura tradiţională, convins fiind de faptul că aceasta reprezintă un veritabil paşaport cultural, într-o perioadă în care lucrurile par a fi amestecate. "Trebuie să vorbim aceeaşi limbă, să ne străduim să ne păstrăm identitatea spre a nu fi confundaţi mai târziu cu alte spaţii etnofolclorice." Muzicianul Grigore Leşe împlineşte astăzi 58 de ani. La mulţi ani!
"Lumea de astăzi nu mai este lumea de ieri. Oamenii s-au schimbat şi se schimbă pe zi ce trece. Sunt mulţi smintitori în societate, în toate domeniile, dar mai cu seamă în domeniul culturii tradiţionale, unde lucrurile dezvoltă teme care presupun oralitatea. Mulţi fac pe nebunii, ca şi cum tradiţia, datinile, rânduielile ar porni de la ei. Există un paradox în ziua de azi. Dacă mă duc la Muzeul Ţăranului Român, la Muzeul Satului, pentru a putea vedea lumea ţărănească sau hainele româneşti făcute de mama, trebuie să plătesc bilet. Oare reprezentanţii acestor instituţii, cercetătorii, etnomuzicologii, când intră în satul românesc, plătesc taxă de intrare? Nu e drept. Mă frământă acest lucru de ani de zile. Eu vin din mediul ţărănesc, cunosc bine realitatea şi, probabil, devin incomod pentru mulţi dintre colegii din Bucureşti.
Ca de obicei, sunt pe drumuri pentru a sta de vorbă cu oameni care mai au în suflet dimensiunea spirituală a satului tradiţional. M-am întors acum o oră din Maramureşul Voievodal cu cinci episoade extraordinare pentru emisiunea «La Porţile Ceriului» de pe TVR Cultural. Studenţii mei sunt în sesiune, au trecut cu bine un examen de etnomuzicologie, deloc uşor, şi sunt mulţumit de ei.
Astăzi, a fi om de cultură este un mare curaj şi o mare aventură.
Pregătesc un spectacol, în premieră, împreună cu actorul Victor Rebengiuc, care va avea loc pe 26 februarie la Ateneul Român. Este prima colaborare cu domnia sa şi asta mă on