Ministrii de Finante din zona euro decid luni daca Grecia va primi al doilea pachet de finantare externa, fara de care va intra in incapacitate de plata, in luna martie. Insa aceasta solutie este una pe termen scurt, considera analistii.
Statul elen isi va rezolva problemele in cel putin 10 ani, iar populatia a protestat violent pe strazile din Atena, fata de aplicarea unor noi masuri dure de austeritate.
In aceste conditii, Ministrii de Finante din zona euro trebuie sa propuna un program pe termen lung prin care sa relanseze economia Greciei.
"Efectul acestui imprumut este unul pe termen scurt, respectiv va putea ca in martie sa-si plateasca datoriile care ajungeau la scadenta in martie. Astfel, Grecia nu va intra in incapacitate de plata peste o luna", a mentionat analistul Aurelian Dochia, pentru Ziare.com.
Principala ingrijorare a oficialilor europeni este ca datoria externa sa fie coborata in jurul nivelului de 120% din PIB, care este considerat sustenabil, de la 164%.
Insa expertii Fondului Monetar International au precizat ca aceasta valoare nu poate fi atinsa nici macar in 2020.
Pentru a cobori datoria externa la nivelul de 120% din PIB, trebuie aplicate mai multe masuri.
In primul rand, trebuie sa se realizeze un schimb de obligatiuni, in urma caruia investorii vor primi pentru titlurile de stat pe care le detin, altele noi, care vor fi evaluate, insa, la doar jumatate din valoarea initiala.
Ulterior, trebuie redusa dobanda la creditul primit de statul elen in 2010, in valoare de 110 miliarde de euro.
In plus, se ia in considerare si posibilitatea ca bancile centrale europene sa restructureze datoria Greciei, detinuta sub forma de obligatiuni, pana la 12 miliarde de euro.
Ultima masura ar fi aceea ca Banca Centrala Europeana sa renunte la p