Două explozii cauzate de o acumulare de gaze s-au petrecut, sâmbătă noaptea şi duminică dimineaţa, într-o clădire din Sighetu Marmaţiei. Directorul firmei care distribuie gazele în oraş a dat o declaraţie-şoc în această dimineață: gazele au fost oprite după patru ore de la a doua explozie.
Directorul firmei care distribuie gazele în oraş a dat cu o declaraţie-şoc la România TV: muncitorii săi au oprit gazul în zona afectată abia duminică, la ora 14.00, adică la 4 ore după a doua explozie şi la 13 după prima.
Directorul firmei BERG Sistem Gas, care administrează instalațiile de la locul celor două explozii de la Sighetu Marmației, recunoaşte că gazul nu era oprit atunci când anchetatorii au încercat să afle cauzele exploziei iniţiale.
"Nu, a fost oprit în jur de ora 14.00. La ora 7.30 nu au depistat gaze în zonă ca la ora 10.00 într-o altă zonă a clădirii, nu ştiu care, să se producă cea de-a doua deflagraţie", a declarat Costin Berevoianu, administrator firmă gaz.
Muncitorii au făcut verificări după prima explozie, dar au spus că nu se înregistrează un nivel ridicat al gazelor.
"După prima deflagraţie m-au rugat să deschid biroul, am deschis , au intrat cu dispozitivul şi au spus că nu este nimic în neregulă. Dimineaţa am fost din nou sunat să verifice dacă nu cumva gazele de la mine de la birou au ceva probleme şi de această dată totul a fost în regulă", a spus Toader Şuştic, avocat, chiriaş al clădirii.
Inspectorul general de stat de la Inspecţia Muncii, Dantes Nicolae Bratu, a declarat pentru Mediafax că primele date în cazul celei de-a doua explozii de la Sighetu Marmaţiei arată că ar fi fost încălcată o regulă elementară, şi anume nu ar fi fost întreruptă furnizarea cu gaze şi electricitate în clădire.
Procedura de intervenţie în aceste cazuri spune că reprezentanţii autorităţilor trebuie să dispună întreruperea utilităţi