Fondul Monetar International se asteapta ca datoria publica a Greciei sa creasca in 2020 pana la 129% din PIB, nivel nesustenabil, care va avea consecinte grave asupra economiei acestei tari.
Specialistii FMI au precizat ca statului elen ii va fi extrem de greu sa-si plateasca datoriile, daca datoria tarii nu va ajunge sub 120% din PIB, noteaza Wall Street Journal.
FMI a propus patru variante pentru a limita datoria Greciei la 120% din PIB.
Prima optiune consta intr-un schimb de obligatiuni, in urma caruia investorii vor primi pentru activele guvernamentale pe care le detin, noi titluri de stat, care vor fi evaluate, insa, la doar jumatate din valoarea initiala.
A doua varianta presupune reducerea dobanzii la creditul primit de statul elen in 2010, in valoare de 110 miliarde de euro.
In plus, se ia in considerare si posibilitatea ca bancile centrale europene sa restructureze datoria Greciei, detinuta sub forma de obligatiuni, pana la 12 miliarde de euro.
Ultima masura ar fi aceea ca Banca Centrala Europeana sa renunte la profitul de 45 miliarde de euro, pe care l-ar putea incasa de pe urma dobanzilor la titlurile de stat elene, pe care le-a cumparat in ultimii doi ani.
Analistii estimeaza ca primele doua variante ar reduce datoria tarii cu cate 1,5% din PIB, a treia optiune cu 3,5% din PIB, iar a patra cu 5,5% din PIB.
In prezent, estimarea datoriei publice a Greciei este de 164% din PIB, iar FMI doreste sa o reduca la nivelul sustenabil de 120% din PIB, pana in 2020.
Ministrii de finante din zona euro se intalnesc, luni, pentru a aproba al doilea plan de salvare pentru Grecia, in valoare de 130 miliarde de euro, care are ca scop salvarea tarii de la faliment.
Fondul Monetar International se asteapta ca datoria publica a Greciei sa creasca in