Islandezii au atacat in 2009 cu pietre sediile banciilor, cerandu-le liderilor lor si bancherilor sa raspunda pentru colapsul economic si financiar al tarii. La doar 3 ani de atunci, ei culeg roadele furiei lor.
Inca de la sfarsitul lui 2008, bancile islandeze au fost iertate de imprumuturi care echivaleaza cu 13% din PIB, micsorand astfel povara datoriei guvernamentale pentru mai mult de o patrime din populatie, conform unui raport publicat de Icelandic Financial Services Association si citat de Bloomberg.
"Se poate spune ca Islanda detine recordul mondial in privinta reducerii datoriei. Islanda a facut totul ca la carte legat de combaterea crizei economice. Orice analist ar fi de acord cu acest lucru", a precizat economistul Danske Bank A/S, Lars Christensen.
In 2008, sistemul bancar islandez s-a prabusit sub povara datoriilor de 85 miliarde de dolari. Insa ulterior, tara a facut multi pasi inainte, care au ajutat la redresarea economica.
Cresterea economica a Islandei va depasi, anul acesta, pe cea a zonei euro si, in medie, pe cea a economiilor dezvoltate, conform estimarilor realizate de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economice (OECD).
In plus, costul asigurarilor impotriva intrarii in incapacitate de plata a Islandei este acelasi cu cel al Belgiei.
Majoritatea sondajelor arata ca islandezii nu doresc sa se alature Uniunii Europene, care este afectata de criza pentru al treilea an consecutiv.
Gospodariile islandeze au fost ajutate de semnarea unui acord intre Guvern si banci, care sunt partial detinute de catre stat. Prin acest document, cei care au luat un credit de la banci pentru a-si cumpara sau construi o casa, au primit o reducere a datoriilor de 110% din valoarea locuintei.
In plus, conform unei decizii a Curtii Supreme din iunie 2010, imprumuturile