Bugetul statului român pierde aproape 2 miliarde de euro pe an numai din taxele şi impozitele pe care nu le încasează în urma vânzării băuturilor alcoolice, fructelor şi legumelor.
Lupta împotriva evaziunii fiscale se află de ani de zile pe agenda guvernanţilor, reprezentând marea speranţă de fiecare dată când se caută metode de creştere a veniturilor la buget. Însă, lucrurile se complică atunci când vine vorba de punerea în practică.
Noul premier, Mihai-Răzvan Ungureanu, le-a dat un ultimatum miniştrilor responsabili de lupta cu fraudele şi şefilor de instituţii implicate în proces.
"Avem la dispoziţie două surse importante pentru creşterea veniturilor bugetare şi a produsului intern brut: accesarea şi gestionarea eficientă a fondurilor europene şi combaterea evaziunii fiscale. (...) Vă cer ca în termen de 60 de zile acţiunile dumneavoastră de combatere a evaziunii fiscale în zonele alcool şi produse vegetale, cu respectarea prevederilor legale, să aducă venituri la buget de cel puţin 1,5% din PIB", le-a spus premierul.
Câţi bani se pierd
An de an, statului român îi scapă printre degete sume enorme din cauza evaziunii. În timp ce statisticile oficiale indică o pierdere anuală cauzată de fraudele fiscale realizate în sectorul fructelor şi legumelor de 250 milioane de euro, agricultorii vorbesc despre o cifră de patru ori mai mare: peste un miliard de euro. Anul trecut, Sorin Blejnar, şeful ANAF, declara că numai în Bucureşti evaziunea fiscală cu fructe şi legume depăşeşte 100 milioane de euro pe an.
La rândul său, evaziunea fiscală cu băuturi alcoolice generează pierderi la buget de circa 750 milioane de euro pe an, potrivit lui Romulus Dascălu, preşedintele patronatului GARANT.
Conform datelor oficiale, în primul semestru al anului trecut, Autoritatea Naţională a Vămilor a confiscat apr