Stelian Fuia, noul ministru al Agriculturii, îşi contrazice predecesorul şi anunţă că nu va încerca să obţină reducerea TVA pentru sectorul agroalimentar.
Schimbarea Guvernului a adus, pe lângă miniştri noi, şi strategii noi, unele total opuse faţă de cele care, până luna trecută, erau priorităţi ale statului. Este cazul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), care, în urmă cu două săptămâni, îşi stabilea ca prioritate obţinerea unei cote reduse a Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) pentru produsele agroalimentare.
„Este esenţial ca reducerea TVA să se aplice pe tot lanţul agroalimentar. Dacă o aplicăm doar pentru produsele finite, preţurile vor reveni la acelaşi nivel în două-trei luni. Reducerea TVA trebuie să se aplice din brazdă şi până la magazin", spunea atunci Valeriu Tabără, fostul ministru al Agriculturii, adăugând că va milita şi pentru reducerea accizelor.
„De unde ştie ministrul?"
Acum, cel care a preluat portofoliul MADR, Stelian Fuia, se dezice de obiectivele lui Tabără. „Reducerea TVA pentru alimente nu se află pe agenda din acest an a Guvernului",a declarat Fuia pentru „Adevărul".
„În mod real, o scădere a TVA nu ar însemna şi scăderea preţurilor la raft", continuă Fuia. Pentru ieftinirea alimentelor, MADR intenţionează să lupte cu evaziunea fiscală, a declarat ministrul, fără a da însă detalii despre măsurile pe care le va aplica în acest sens. Oamenii din industrie îl contrazic însă şi spun că, pentru ieftinirea preţurilor şi eliminarea evaziunii, cea mai eficientă măsură este introducerea cotei diferenţiate a TVA.
„Nu există nicio altă soluţie. De unde ştie ministrul că nu vor scădea preţurile? Bineînţeles că vor scădea", ne-a spus Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (Rompan). Aplicarea unei cote de 9% a TVA ar