Primul hamburger din carne artificiala, obtinuta in laborator prin cresterea fibrelor musculare din celule stem de bovine, va putea fi preparat in octombrie, a anuntat liderul acestui proiect de la Universitatea din Maastricht, Olanda. carnea artificiala
Sursa imagine: inhabitat.com
Potrivit cercetatorilor, carnea crescuta in laborator, spre deosebire de cea provenita de la ferme, va fi mai sustenabila si o sursa alimentara cu impact mai redus asupra mediului.
Bovinele si porcinele au o eficienta de numai 15% in transformarea proteinelor vegetale pe care le consuma in carne.
Pornind de la celule stem de bovine, cercetatorii olandezi au crescut fibre musculare de pana la trei centimetri lungime si jumatate de centimetru grosime.
Fibrele sunt exersate in timpul cresterii, la fel ca muschii reali, prin indoire si intindere in vasele de cultura, si se hranesc dintr-un lichid ce contine proteine vegetale si alti nutrienti, echivalent cu dieta unei bovine.
Culoarea actuala a muschiului crescut in laborator este roz-galbui palid, intrucat nu contine sange, dar cercetatorii intentioneaza sa-i imbunatateasca aspectul.
Pentru a asigura grasimea, un element esential unui burger real, sunt crescute si astfel de celule in laborator, iar ulterior vor fi tocate impreuna cu fibrele musculare.
"Am inceput acest proiect in urma cu circa sase ani si ma astept sa treaca alti 10-20 de ani inainte sa putem producem astfel de carne in cantitate mare", a spus profesorul Mark Post, care conduce proiectul de obtinere de carne artificiala.
O persoana bogata ramasa anonima a finantat proiectul cu 250.000 de euro si ar urma sa asigure fonduri in continuare dupa producerea primului burger in octombrie.
Consumul de carne la nivel global este estimat sa creasca cu circa 50% pana in 2050, in timp ce cresterea animalelor genereaza deja 18% din em