Statul român este cu un pas mai aproape de rezolvarea problemei cadastrului. Proiectul privind realizarea cadastrului naţional, prin parteneriat public-privat (PPP), a fost aprobat, prin memorandum, de către Guvern la finele lunii trecute, ceea ce înseamnă că acum poate fi pornită, propriu-zis, procedura de selectare a unui partener privat pentru acest proiect, estimat la 500 de milioane de euro.
Printre beneficiile implementării acestui proiect, privind realizarea cadastrului naţional, se numără atât obţinerea mai rapidă a documentelor necesare unui credit ipotecar, de exemplu, cât şi scăderea duratelor proceselor din tribunale în cazurile legate de dreptul de proprietate.
Tot la capitolul beneficii se numără şi cele circa 10.000 de noi locuri de muncă disponibile în fiecare an în cadrul acestui proiect.
De ce este importantă realizarea cadastrului la nivel naţional
“România nu a avut un sistem de cadastru eficient decât în Transilvania. În Moldova şi în Muntenia, în timpul comunismului, exista un cadastru al culturilor, un cadastru agricol, nu un cadastru din punct de vedere juridic al limitelor proprietăţii, deoarece 98% din proprietate o avea statul şi nu îl interesa să aibă o evidenţă clară, iar din punct de vedere al proprietăţii şi al înregistrării în sistemele de evidenţă, de asemenea, România a cunoscut două sisteme: cartea funciară, în Transilvania, şi registrele de transcripţiuni şi inscripţiuni în Moldova şi Muntenia”, a explicat Mihai Busuioc, directorul general al ANCPI, în cadrul celei de-a treia ediţii a evenimentului “Chief Financial Officers”.
Cel de-al doilea sistem s-a dovedit a fi “deosebit de ineficient” mai ales începând cu anul 1995, când numărul tranzacţiilor a crescut foarte mult.
În România există, la momentul actual, 5,3 milioane de titluri de proprietate, 40 de milioane de parcele şi 12,5 milioane