Din cand in cand, apar articole de analiza in care se compara situatia din Romania cu cea din alte state similare, ca de exemplu Polonia. In unele cazuri argumentele prezentate sunt insuficiente pentru a decripta sursa diferentelor.
Datorita performantelor si politicilor economice diferite de cele aplicate in Romania, Polonia este folosita rar ca si etalon iar uneori in mod gresit.
In Ziarul Financiar se prezinta o analiza privind diferenta intre dobanda medie la creditele ipotecare in Ron si cea in Zloti. Ziarul mentioneaza ca media la Ron este de 9.4% iar la Zloti de 6.7% in conditiile in care indicele pietei monetare relevant probabil in ambele cazuri este egal cu 5%.
Probabil ca intentia analizei din Ziarul Financiar este de a raspunde la intrebarea din titlu si nu de a fi ecoul declaratiilor diferitelor autoritati. Argumentele incluse in textul din ziar nu ofera o imagine corecta asupra situatiei pe cele doua piete .
O serie de informatii suplimentare pot ajuta la creionarea unei imagini mai clare.
1. O banca, pe langa gestionarea riscului de credit intermediaza temporal in sensul in care atrage resurse pe termen scurt si plaseaza pe termen lung. Prin urmare, la fiecare maturitate a finantarii pe termen scurt, banca trebuie sa-si asigure resursele. De exemplu daca un credit la 10 ani se finanteaza prin intrumente la 7 zile, rostogolirea se realizeaza pe parcursul existentei creditului, de aproximativ 521 de ori. Am folosit 7 zile pentru ca acesta este perioada la care a decis BNR sa ramana cu injectia de lichiditate. La fiecare rostogolire a instrumentului banca are un risc de lichiditate, in sensul in care poate sa nu mai gaseasca resurse in moneda de exprimare a creditului si de pret.
Intre piata poloneza si cea romana este o diferenta majora de lichiditate la termene lungi. Bancile straine au posibilitatea de a genera mai