Acum 20 de ani, in Italia a fost declansata una din cele mai vaste operatiuni anti-coruptie din Europa Occidentala postbelica. Un grup de 5 procurori de la Milano a deschis o ancheta care urma sa dezvaluie lumea afacerilor necurate din spatele sistemului politic italian. Un sistem fondat pe favoruri si contracte publice ilegale, acordate in schimbul unor adevarate "taxe", o constructie monstruoasa bazata pe luarea de mita, sistem care va lua numele, ulterior, de "Tangentopoli"- sau "Orasul spagii". 20 de ani dupa declansarea anchetei "Mani Pulite" (Maini curate), bilantul, facut chiar de procurorul care a coordonat cercetarile, este unul trist: desi clasa politica s-a schimbat, coruptia a ramas. Daca acum 20 de ani se putea vorbi de cancer, acum s-a ajuns la "metastaza", spune procurorul.
17 februarie 1992 este ziua care a schimbat cursul istoriei contemporane a Italiei, ziua in care a fost declansat cutremurul teribil care va decapita, in doi ani de zile, clasa politica din Peninsula.
Arestarea lui Mario Chiesa
Cea mai vasta operatiune anticoruptie din Europa ultimilor 20 de ani a inceput in biroul unui politician aproape necunoscut de opinia publica, la sediul unui sanatoriu pentru batrani din Milano. Inginerul Mario Chiesa era directorul sanatoriului "Pio Albergo Trivulzio" si unul din cei mai importanti membri la nivel local ai partidului Partidului Socialist Italian.
Pentru a semna contracte cu diferite firme care doreau sa furnizeze servicii sanatoriului, Chiesa cerea o anumita taxa, mai precis 10% din valoarea contractului. Politicianul este surprins exact in timp ce incaseaza un plic cu 7 milioane de lire - circa 3600 de euro. Chiesa este arestat de un tanar procuror, membru al grupului de magistrati care a inceput sa se ocupe de dosarul "Mani Pulite" (Maini Curate): Antonio di Pietro, care va deveni, in mai putin d