Datoria externă a băncilor a rămas anul trecut la un nivel comparabil cu cel de la sfârşitul lui 2010, fiind raportată o scădere cu aproximativ 300 mil. euro a finanţărilor pe termen lung, compensată însă de o creştere comparabilă a datoriei pe termen scurt.
Evoluţia arată că încrederea băncilor în economia românească nu s-a deteriorat semnificativ în 2011, iar pentru acest an se anticipează o menţinere relativ constantă a fluxurilor externe de capital sau chiar o uşoară scădere, în opinia analiştilor.
Datoria externă pe termen scurt a băncilor a ajuns la sfârşitul lunii decembrie la 7,4 mld. euro, cu 362 milioane de euro peste valoarea de la finele anului 2010. Faţă de T3 2011 s-a înregistrat o scădere modică, de 78 mil. euro. În schimb, datoria externă pe termen lung a coborât cu 314 mil. euro faţă de 2010, până la 15,3 mld. euro, potrivit datelor BNR.
Trendul divergent poate să indice fie apropierea de scadenţă a unor linii de finanţare, care astfel "trec" de la datoria pe termen lung la datoria pe termen scurt, fie schimbarea unor credite pe termen lung în împrumuturi pe termen scurt din cauza înrăutăţirii percepţiei de risc.
"Deşi structura pe scadenţe a datoriei băncilor era uşor mai bună la finalul anului 2010 (datoria pe termen lung având atunci o pondere uşor mai mare), cred că cel mai interesant aspect al acestor date este faptul că datoria externă totală a băncilor a rămas relativ neschimbată faţă de valoarea de la finalul anului 2010. Acest lucru sugerează că încrederea băncilor în economia României nu s-a deteriorat semnificativ pe parcursul anului trecut", a comentat Vlad Muscalu, economist la ING Bank.
Totuşi, o deteriorare marginală a acesteia este posibilă având în vedere că datoria externă a acestor entităţi nu a avansat în acelaşi ritm cu activitatea economică - aceasta scăzând la 17% din PIB proiectat de la apr